wtorek, 12 czerwca 2012

У Римі презентували видання «Патріарх Йосип Сліпий у документах радянських органів державної безпеки. 1939-1987 рр.»

9 червня 2012 року, напередодні неділі Всіх святих, в Інституті Климента Папи, при соборі Премудрості Божої в Римі, було презентовано двотомне видання «Патріарх Йосип Сліпий у документах радянських органів державної безпеки. 1939-1987 рр.». Автор і упорядник книг – Володимир Сергійчук, професор Київського національного університету ім. Тараса Шевченка. Учасники зустрічі - студенти, науковці, дипломатичні працівники, духовенство. Представив доповідача Владика Діонісій (Ляхович), апостольський візитатор для українців-католиків в Італії та Іспанії.

«Сьогодні наше суспільство велику увагу приділяє своїй недавній історії. Вивчати архіви, а не писати монографії, я почав тому, що вважаю - молодь потрібно виховувати на документальних свідченнях епохи, яка досі бентежить нас. На основі архівних фактів, особливо через публікацію секретних текстів, задокументованих доносів, матеріалів допитів можна й треба відкривати істину, яку приховували упродовж 70 років радянського словоблуддя. Сучасники повинні знати історичну правду України», - заявляє Володимир Сергійчук.

Сам науковець родом з Київщини, тому, каже, про долю УГКЦ раніше знав мало. З 1991 року зайнявся вивченням документів. І тоді збагнув, що це той пласт інформації, який треба поширювати в українському суспільстві, оскільки саме так можна об’єднати країну, змінити ставлення східних українців до галичан, яких більшовицька влада завше таврувала злочинцями. «У цьому аспекті дуже важливими для мене є провідні постаті Української Греко-Католицької Церкви, які засвідчили свою незламність. На прикладі того ж Йосипа Сліпого студент з Донбасу, Криму, Чернігова чи Києва може навчитися патріотизму й моральності. Бо коли радянська влада пропонувала Патріархові відмовитися від служіння в УГКЦ й очолити український православний екзархат, він не погодився. Як наслідок - 18 років поневіряння у таборах. Це свідчить, що Сліпий – людина, яка готова заради свого народу і його віри йти до кінця», - підкреслює професор. На основі опрацьованих і виданих документів Володимир Сергійчук твердить, що Митрополит Андрей Шептицький та Патріарх Йосип Сліпий є загальнонаціональними постатями: «Це справжні українські державники. Поруч з суто релігійною, їхня місія була ще й народотворчою. І цю правду потрібно донести до широких мас». Найбільше вразив історика протокол судового засідання над Патріархом і текст вироку, в якому зафіксовані слова Йосипа Сліпого, його прагнення попри все залишитися вірним Богові, Україні й Церкві.

Нині Володимир Сергійчук працює над біоргафіями Митрополита Шептицького та Патріарха Сліпого. Бо прагне показати, вже мовою белетристики, як формувалися видатні постаті, що впливало на їхній розвиток і мотивувало до чину, а також завдяки чому їм вдалося вистояти. Автор серії книг «Українські державники», професор Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка, Володимир Сергійчук робить висновок, що сьогодення вимагає зближення між православними та греко-католиками, адже всі ми вийшли з Володимирового хрещення.
 
Підготувала Маріанна Кузан
http://www.ugcc.org.ua

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz