wtorek, 25 grudnia 2012

Йосиф Сліпий прагнув, щоб українці повсюди відчули, що належать до одного народу і однієї Церкви, - Блаженніший Любомир

Завершується рік, проголошений Роком Патріарха Йосипа. Під кінець різних урочистих подій в Україні та у всьому світі Архієпископ-емерит Блаженнійший Любомир (Гузар) поділився своїми враженнями про Йосипа Сліпого. 16 грудня в Патріаршому соборі Воскресіння Христового, що на Лівому березі в Києві, він прочитав лекцію-спогад.

— Пригадую, — розпочав він, — уперше побачив Патріарха на Водохреще 1943-го року. Це було у Львові. З ним було кілька священиків. Я, малий хлопець, звернувся до мами: «Мамо, а чому ті отці такі великі?». Оскільки було дуже зимно, то отці під ризи одягнули теплий одяг і виглядали дуже-дуже великими.

...Це був початок знайомства Блаженнійшого Любомира з Патріархом.
Краще він його пізнав, коли Патріарх уперше приїхав у США наприкінці 1960-тих років.
Патріарх Йосип — постать багатогранна. Блаженнійший обмежується кількома «штрихами».
— Йосип Сліпий, — продовжує він, — син Поділля. Його родинне село — Заздрість. Він народився і виховувався у добрій християнській родині. Гадаю, це теж мало вплив на його вдачу, бо Йосип Сліпий був дуже-дуже працьовитою людиною.

poniedziałek, 17 grudnia 2012

У Патріаршому cоборі Воскресіння Христового молилися за Патріарха Йосифа (Сліпого)

Сьогодні, 16 грудня, Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) у Патріаршому соборі Воскресіння Христового очолив Архиєрейську Літургію, на який молитовно поминали Патріарха Йосифа (Сліпого). Нагадаємо, 2012 рік проголошено в Українській Греко-Католицькій Церкві - Роком Патріарха Йосифа.


Глава Церкви під час проповіді до вірних сказав про Патріарха, що ми сьогодні «згадуємо особливу людину» в історії України та нашої Церкви – слугу Божого Патріарха Йосифа (Сліпого). «Це чоловік, який знайшов життя. Сам ішов цією дорого і веде нею сьогодні всіх нас. Нехай приклад слуги Божого Патріарха Йосифа буде для нас справді дороговказом і, відповідно, закликом іти за Христом серед туману сьогоднішнього світу, щоб ніхто з нас не загубився, а успадкував життя вічне», – побажав Блаженніший Святослав українцям.

Проповідник нагадує вірним, що найбільшим скарбом людини не є земна дійсність. Найбільшим скарбом і багатством для людини є Бог. Бо Він - джерело всього: земного і вічного життя, достатку, щастя, усього того, що потребує людське серце.
«Ми є свідками творення нової, глобальної культури: коли все у світі перемішується, коли людські певності часом втрачають свої значення. Ми стоїмо на порозі якогось нового часу, нового періоду в історії людства. Багато науковців порівнюють час, який зараз переживає людство, з туманом. Туман можна бачити, проте до нього не можна торкнутися рукою, але в цьому тумані дуже легко можна загубитися. І завдання кожного віруючого християнина - знайти дорогу в цьому часі. А завдання Церкви - показати цю дорогу, щоб сучасна людина не загинула, не загубилася, а знайшла життя, яким є Христос», – переконаний Предстоятель Церкви.

Після Літургії Архиєпископ-емерит Блаженніший Любомир (Гузар) прочитав лекцію-спогад про Патріарха Йосифа.

– Пригадую, – каже він, – коли я вперше побачив Патріарха Йосифа. Це було на Йордан 1943 року. На ринку у Львові відбувалося посвячення води. З ним було кілька священиків. Я був малим хлопцем. Звернувся до мами: «Мамо, а чому ті отці такі великі?». А тоді на Йордан було дуже холодно, і вони під ризи вдягнули хутро. Тому мені, як малому хлопцеві, видавалися дуже-дуже великими.

Це був початок знайомства Блаженнішого Любомира з Патріархом.
Краще він його пізнав, коли вперше приїхав у США наприкінці 60-х років.
Патріарх Йосиф – постать багатогранна, про яку можна і треба сказати. Блаженніший обмежується кількома «штрихами».

– Йосиф Сліпий, – продовжує він, – син Поділля. Його родинне село – Заздрість. Він народився і виховувався у добрій християнській родині. Гадаю, це теж мало вплив на його вдачу, бо Йосиф був дуже-дуже працьовитою людиною. Поняття «працювати» він виніс зі свого родинного дому. Ті, хто знав його, розказують, що він змалку присвячував надзвичайно багато часу науці. Працьовитість – це одна з основних характеристик особи Патріарха Йосифа. Потім я переконався в цьому особисто. Він не любив бездіяльності. Не любив це не лише в собі, а й в інших. Якось у Римі в нашому осідку я з одним старшим від мене отцем проходився подвір’ям після сніданку. Ми не просто гуляли, а складали план роботи на найближчі дні. А Патріарх Йосиф, який мешкав на третьому поверсі, зійшов донизу й сказав: «А ви чому тут марнуєте час?» Насправді ми не марнували часу, але йому видавалося, що свою діяльність варто провадити в більш ефективний спосіб. Далі ми продовжували нашу роботу, проте згідно з бажаннями Патріарха… У нього навіть було особливе слово для тих, хто марнував час, – «не тиндайте». Казав: «Брате, не тиндайте, працюйте».

Свою роботу він присвячував в основному науці. Де міг і як міг, Йосиф Сліпий намагався розвивати наукову працю. Він не тільки сам працював, а й створював ці місця праці, заохочував студентів, виховував у них пошану до науки. Саме він, відбувши заслання, почав у Римі створювати Український католицький університет… Для цього він долав найрізноманітніші перешкоди. І якщо ми сьогодні маємо Університет, то тільки завдяки першим, дуже рішучим крокам Патріарха.
 
Департамент інформації УГКЦ

wtorek, 11 grudnia 2012

У Києві офіційно завершиться відзначення Року Патріарха Йосифа (Сліпого)

Цього року виповнюється 120 років від дня народження Патріарха Йосифа (Сліпого). Відповідно до рішення, яке прийняв Синод Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ під час 56-ї сесії, що відбулася 8 – 9 лютого у Брюховичах (поблизу Львова), 2012-й проголошений Роком цього великого подвижника УГКЦ. Пам’ять про Патріарха протягом цього періоду вшанували по-різному: в усіх єпархіях УГКЦ відбулися тематичні конференції, семінари, покази фільмів і вистав.

Незабаром, 14-17 грудня, і в Київській архиєпархії УГКЦ офіційно завершать 2012 рік як Рік пам’яті Патріарха Йосифа. Заходи розпочнуться відкриттям виставки «Світла постать – у темряві сяє», присвяченої життю та діяльності Йосифа (Сліпого), що відбудеться у Будинку вчителя у Києві.

Наступного дня, 15 грудня, у Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ відбудеться поминальна Архиєрейська Літургія та Панахида, а в Будинку вчителя презентуватимуть двотомник «Патріарх Йосиф (Сліпий) у документах радянських органів державної безпеки» В. Сергійчука та два аудіодиски: «Великого бажайте» та для дітей «Патріарх Йосиф (Сліпий)». Крім цього, в Національному педагогічному університеті ім. М. Драгоманова відбудеться фестиваль-конкурс духовної пісні «Аскольдів глас».

У неділю, 16 грудня, у всіх храмах Київської архиєпархії УГКЦ молитимуться  за слугу Божого Йосифа (Сліпого) під час Літургії, а в Патріаршому соборі Воскресіння Христового Блаженніший Любомир (Гузар), Архиєпископ-емерит УГКЦ, поділиться спогадами про Патріарха. Також на Майдані Незалежності пройде молодіжний флеш-моб, а в «Кінопалаці» презентують документальний фільм «Патріарх».

Завершаться урочистості 17 грудня науковою конференцією в Будинку вчителя та урочистою академією.
 
Додаток:
14 грудня, п’ятниця
Відкриття урочистих святкувань
16.00 – Відкриття виставки «Світла постать – у темряві сяє», присвяченої життю та діяльності Патріарха Йосифа, Будинок вчителя, «Галерея» (Метро «Золоті ворота», вул. Володимирська, 57)

15 грудня, субота
9.00 – Поминальна Архиєрейська Літургія та Панахида за Патріарха Йосифа, Патріарший собор Воскресіння Христового (Метро «Лівобережна», вул. Микільсько-Слобідська, 5)
13.00 - Презентація двотомника В. Сергійчука «Патріарх Йосиф Сліпий у документах радянських органів державної безпеки»; презентація аудіодиску для дітей «Патріарх Йосиф Сліпий»; презентація аудіодиску«Великого бажайте», Будинок вчителя, «Молодіжний зал» (Метро «Золоті ворота», вул. Володимирська, 57)
17.00 – Х Фестиваль-конкурс духовної пісні «Аскольдів глас», Національний педагогічний університет ім. М. Драгоманова (Метро «Університет», вул. Пирогова, 9)

16 грудня, неділя
Храми Київської архиєпархії УГКЦ
Свята Літургія та Панахида за Патріарха Йосифа, по закінченні - мистецька програма
11.00 – Архиєрейська Літургія, Патріарший собор Воскресіння Христового (Метро «Лівобережна», вул. Микільсько-Слобідська, 5)
13.00 – Відкрита лекція-спогад Блаженнішого Любомира Гузара «Спогади про Блаженного Патріарха Йосифа»
17.00 – Молодіжний флеш-моб на Майдані
18.30 - Презентація документального фільму «Патріарх», Кінотеатр «Кінопалац» (Метро «Майдан Незалежності», вул. Інституцька, 1)

17 грудня, понеділок
10.00 – Наукова конференція, Будинок вчителя, «Молодіжний зал» (Метро «Золоті ворота», вул. Володимирська, 57)
19.00 – Урочиста академія та закриття Року Патріарха Йосифа (Сліпого) в Україні (участь за запрошеннями).

 

Міжнародною конференцією у Римі розпочався цикл святкувань 50-річчя визволення Патріарха Йосифа (Сліпого) з ГУЛАГу

8 грудня 2012 року в Римі відбулися урочистості з нагоди вшанування постаті покровителя Українського католицького університету св. Климента Папи (в день його пам’яті) та засновника УКУ Патріарха Йосифа (Сліпого). У соборі Святої Софії в Римі було звершено Божественну Літургію. Міжнародна наукова конференція після Літургії розпочала цикл святкувань з нагоди 50-ліття визволення Патріарха Йосифа з ГУЛАГу.

"На конференції було виголошено п’ять доповідей. Отець Іван Музичка (Рим) виголосив доповідь «Молитва у Посланні Папи Климента до коринтян». Світлана Гуркіна з Інституту історії Церкви УКУ (Львів) говорила про «Перші 5 місяців кир Йосифа Сліпого на Галицькому митрополичому престолі». Ігор Галаґіда з Гданська (Польща) представив дослідження «Йосиф Сліпий у документах польських служб безпеки». Четверту доповідь виголосила Марія Горяча (Львів-Рим) про справу звільнення митрополита Йосифа у 1963 році», – сказав о. д-р Іван Дацько, голова Релігійного товариства «Свята Софія».

Після доповідей відбулася дискусія. Модерував конференцію Олег Турій, проректор УКУ з наукової роботи. У рамках конференції пройшла презентація видань «Собор Святої Софії» та «Патріарх Йосиф і мистецтво», – повідомила прес-служба УГКЦ в Італії.

Голос Патріарха Йосифа

Пропонуємо вашій увазі звукозапис слів Патріарха Йосифа Сліпого про приналежність до Українського народу. Ці слова збережені в фільмі Йосиф Сліпий Молитва за Україну.

СЛУХАТИ ТУТ