piątek, 25 maja 2012

Конференція «Життєвий подвиг Йосифа Сліпого як приклад служіння українському народу» у Нововолинську

У цьому році виповнюється 120 річниця від дня народження Йосифа Сліпого – Патріарха Української  Греко-Католицької Церкви, Верховного Архієпископа Львівського та Митрополита Галицького, Кардинала і ректора Львівської Богословської Академії, тому 2012 рік проголошено роком пам’яті Патріарха Йосифа Сліпого.
З нагоди цього пам’ятного ювілею у багатьох містах України відбувається низка урочистостей у вигляді академій, конференцій, наукових семінарів, вечорів пам’яті, концертів, присвячених Йосифу Сліпому. До вшанування ювілею Блаженнішого Патріарха приєдналися і жителі міста Нововолинська. 23 травня 2012 року відбулася конференція  «Життєвий подвиг Йосифа Сліпого як приклад служіння українському народу»  за участю учнів старших класів і педагогів загальноосвітніх шкіл №2,3,4, учасники проекту «Соціальна та психологічна підтримка дітей трудових мігрантів» від БФ «Карітас-Волинь», та греко-католицької громади міста. Урочистий захід був проведений за ініціативи комісії з питань духовності Нововолинської міської ради, директора дитячо-юнацького центру творчості м. Нововолинська п. Любові Кравцової та настоятеля храму Святих Верховних апостолів Петра і Павла УГКЦ отця-декана Володимира Кметя. Почесним гостем конференції  був Преосвященний Владика Луцького екзархату Кир Йосафат Говера.   

Пам’ятний захід розпочала п. Любов Кравцова, запросивши до слова Єпископа. У своїй урочистій промові Владика-Екзарх розповів про страждальний життєвий шлях Кардинала Йосифа, про його вільний дух та сильну непохитну віру в рідну Церкву та Україну. Преосвященний Владика наголосив, що Патріарх Йосиф Сліпий, без сумніву, став загальнонаціональним героєм, який на ділі доводив, що свою Церкву та Батьківщину любить більше, ніж власне життя. Єпископ розповів цікаву історію, яка трапились з Блаженнішим Йосифом, ще будучи малою дитиною, коли він важко захворів і мама несла його на руках 24 км до Чудотворної ікони Божої Матері у Зарваниці, після чого хлопчик зцілився від своєї недуги. Свій виступ Владика Йосафат завершив словами: «Дуже б хотілось, щоб ми, перш за все, зрозуміли, усвідомили і несли далі ці знання, щоб пам’ять про Патріарха залишилась у наших серцях назавжди».

Завдяки доповідям, які підготували учні старших класів, присутні дізналися про біографію, духовну діяльність, арешт і засудження Йосифа Сліпого до заслання. Після звільнення він об’єднує українців, відвідуючи національні поселення в багатьох країнах світу, будує  храм Святої Софії у Римі, відкриває Український Католицький Університет імені Климента Папи. У своїх виступах старшокласники звернули увагу на три особливі  «напрями» життя Патріарха. Перший – це його ісповідництво, терпіння і незламність у свідченні своєї віри. Наступний – це наукова робота, яка відіграла надзвичайно важливу роль у житті Йосифа Сліпого. Третій особливий «напрям» – це бажання відродити нашу Церкву, усвідомити її правдиве завдання, її ідентичність на Сході Європи та у цілій Вселенській Церкві…

Опісля виступів учнів, усі учасники конференції мали можливість переглянути документальний фільм Марти Коломиєць  «Патріарх. Життя Йосифа Сліпого», сюжет якого побудований на спогадах про Блаженнішого Патріарха видатних діячів УГКЦ. Завдяки переглянутій картині глибше усвідомлюється  значення постаті Йосифа Сліпого, «життя якого було пронизане любов’ю до Бога, Церкви та українського народу…»

 Завершальною стала промова отця-декана Володимира Кметя, в якій він відмітив, що ця конференція присвячена життю, мужності та прикладові одного з великих діячів ХХ  століття, Кардинала Йосифа Сліпого, глави Української Греко-Католицької церкви. Отець Володимир оголосив, що продовження вшанування пам’яті Патріарха у Нововолинську відбудеться у жовтні цього року. Восени заплановано відбути прощу до с. Заздрість Тернопільської області, де народився і виріс Йосиф Сліпий, та провести велику академію за участю духовенства, істориків, громадських діячів та науковців, які вивчають життя і діяльність Блаженнішого Патріарха.
Отець-декан щиросердечно подякував Преосвященному Владиці Йосафату за участь у заході, п. Любові Кравцовій за організацію конференції, усім присутнім за спільне вшанування пам’яті Йосифа Сліпого та висловив надію і сподівання, що життєвий приклад, даний нам Патріархом Йосифом, стане поштовхом до духовного зростання.

http://lutsk-ugcc.org.ua/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz