niedziela, 23 września 2012

Заповіт Патріарха Йосифа Сліпого залунав в Перемишлі

23 вересня 2012 року в Архикатедральному соборі Святого Івана Хрестителя в Перемишлі залунав Заповіт Патріарха Йосифа Сліпого. "Останнім акордом життя Патріарха, який по сьогодні звучить і ще довго буде звучати у вухах Вселенської Церкви, є Його Заповіт, останє слово, яке повстало на протязі одинадцяти років. Перемолене, передумане і пережите звернення зі сказівками до всіх нас, блиських Його серцю. Вслухаймося у фрагменти Заповіту нашого Патріарха, нехай Його бажання стануть для нас дороговказасми у прямуванні до Царства Небесного." - сказав о. Павло Поточний вводячи вірних у слова Заповіту. Для кращого приближеня слів Патріарха, с. Оксана Ващур підготовила мультемедіальну презентацію фотографії, які зображали і немовби матеріалізували це, що Кардинал Сліпий примістив в своєму Заповіті.

Мультімедіальна проповідь про Патріарха Йосифа Сліпого є черговою, яка презентувалася в Соборі Івана Хрестителя. Попередні проповіді з використанням сучасних технологічних помочей присвячені були Святому Йосафату Кунцевичу, тематиці великопостні, Блаженні Мучениці Йосафаті Гордашевській.

ФОТО

Презентацію можна побрати з нашого сайту в ділянці VISNYK Патріарх Йосиф Сліпий Презентація

Фрагменти ЗАПОВІТУ до презентації Патріарх Йосиф Сліпий Презентація текст

Спільнота ЛДС вшанувала Патріярха Йосифа в рамках року присвяченого нашому ісповіднику та з нагоди дня його відходу до вічності.

Святкуючи рік пам'яті ісповідника віри, Слуги Божого Патріярха Йосифа, та згадуючи 28-му річниця смерті владики спільнота ЛДС провела міжсемінарійну конференцію присвячену кир Йосифу, яка тривала 7-8 вересня у Львові.
Розпочалася конференція у п'ятницю, 7 вересня у Соборі Святого Юра з панахиди за душу Патріярха Йосифа, яку очолив ректор ЛДС протоєрей Миколай Фредина у співслужінні отців-настоятелів,
а також звернувся до присутніх зі словом, в якому закликав братію не лише подивляти постать кир Йосифа, але й наслідувати Його.

Відтак спільнота спустилася в крипту Собору, де молилася біля мощей Слуги Божого.
Наступним заходом вшанування владики Йосифа стала студентська конференція, приурочена 120-й річниці народження Патріярха Йосифа. Розпочалася вона зі святої Літургії, яку очолив віце-ректор ЛДС о. Ігор Червінський. У своїй проповіді отець також закликав братію наслідувати поставу Патріярха.

Відтак розпочалася сесійна частина конференції. Розпочав її вступним словом ректор ЛДС, протоєрей Миколай. Відтак розпочалися доповіді делегатів: доповідь «Богословська спадщина Патріярха Йосифа» виголосив брат Тарас Пшеничний, семінарист КТДС, кандидат історичних наук; доповідь «Патріярх Йосиф як ректор Ґенеральної Семінарії у Львові» виголосив брат Ігор Ранця, студент ЛДС, кандидат географічних наук; брат Роман Демуш з ТВДС виголосив доповідь на тему «Патріярх Йосиф ­ - ісповідник Церкви». Також доповідачі відповіли на питання братів-семінаристів.

Після перерви доповідь про перебування владики Сліпого в Римі в 1963-1984 рр. виголосив брат Василь Скурчанський з ІФДС. Відтак Слово для підведення підсумків та вручення пам'яток проведення конференції взяв отець-ректор . На завершення конференції присутні молилися за прославу Слуги Божого Патріярха Йосифа славою святих.
Володимир Мамчин,
Медіа-Центр ЛДС
http://www.lds.lviv.ua/





sobota, 22 września 2012

Катехиза для дорослих - Патріарх Йосиф Сліпий

В п`ятницю 21 вересня, у празник Різдва Пресвятої Богородиці в парафіальному залі Архикатедрального Собору Святого Івана Хрестителя в Перемишлі, після вакаційної перерви, відбулася катехиза для дорослих. Перша зустріч присвячена була особі Патріарха Йосифа Сліпого. Ведучий катехезу, о. Павло Поточний, вказував на особу Патріарха Йосифа, як того, котрий своїм життя засвідчив про вірність Христові. "Кожний з нас, живучи сьогодні, є відповідальний за спадщину Патріарха Йосифа. Щоб Його діло, і свдчення про Його життя не пропало, мусимо Його вивчити, задуматись над Ним і Його пріоритети зробити своїми, а особливо ті, які торкаються родини і святости життя". В часі зустрічі відзначено важливі події з життя Церкви, хочаб завершення Синоду Єпископів УГКЦ, проголошення блаженного Володимира Прийми покровителем мирян і інші.

27 вересня 2012 року у празник Воздвиження Чесного Хреста о год. 18.00 відбудеться чергова катехиза для дорослих. Ця зустріч буде виняткова, тому що саме того дня пройде рік, коли ми почали наші зустрічі. Тому допоміжм учасникам зустрічей виконати домашнє завдання і прийдім на катехезу в четвер о 18.00.

niedziela, 16 września 2012

Через терня до зірок


"Через терня до зірок", такий заголовок має виставка присвячена Патріархові Йосифу Сліпому, яку сьогодні 16 вересня 2012 р. в парафіяльному залі Собору св. Івана Хрестителя в Перемишлі відкрив о. Павло Поточний, а яку підготовила с. Оксана. У вступному слові, о. Павло пригадав постать Патріарха Йосифа і заохочувал до зглиблювання знань про Ісповідника віри, його життя і працю. "Ця скромненька виставка, є кусочком спадщини Великого Патріарха Йосифа, але має нас підбадьорити до більш заангажованого відкривання великих надбань нашого Патріарха" сказав о. Поточний. Опісля відкриття виставки усі зібрані мали змогу подивитися фільм "ПАТРІАРХ життя Йосифа Сліпого". Після завершення презентації передставлено план чергових заходів присвячених вшануванні пам`яті Патріарха Йосифа.

Сайт присвячений Патріарху Йосифу

ФОТО

piątek, 7 września 2012

28. ROCZNICA ŚMIERCI PATRIARCHY JOSYFA (SLIPYJA)


 
Dzisiaj mija 28. rocznica śmierci wielkiego greckokatolickiego Arcybiskupa Lwowskiego i Metropolity Halickiego, męczennika i wyznawcy wiary, późniejszego Patriarchy (1975-1984), Josyfa (Slipyja).

У Соборі Святого Юра молились за прославу Блаженнішого Патріарха Йосифа

7 вересня минає 27-ма річниця з дня відходу у вічність Слуги Божого Блаженнішого Патріарха Йосифа (Сліпого). З цієї нагоди в Архикатедральному соборі Святого Юра у Львові служилась поминальна Божественна Літургія за прославу ісповідника віри українського народу Патріарха Йосифа. У Богослужінні взяли участь священнослужителі Собору, представники влади Львова та віряни.
Проповідь, яку виголосив о. Іван Гобела стосувалась моментів мученицького життя Патріарха, його чудесного визволення з неволі та організації духовного піднесення українців за межами Батьківщини в діаспорі.
«Він був правдивим Архиєреєм на взірець Христа! Там де треба було понизитись він понизився, і там де треба було прославитися він прославлявся у всіх своїх великих ділах» - сказав проповідник про особу Блаженнішого Патріарха Йосифа.
«Господь посилає народові таких людей раз на 100 років, але це також і заслуга нашого народу його побожності і молитовності» – підсумував свою проповідь священнослужитель.
По завершенні Літургії відбулась панахида за душу усопшого Архиєрея, після якої священик знову закликав вірних приходити до Собору, де спочивають духовні провідники УГКЦ, возносити свої молитви до Господа за наших визначних Архиєреїв та розповідати своїм дітям про їхні великі діла.
Прес-служба Львівської архиєпархії

czwartek, 6 września 2012

Святкування ювілею Патріарха Йосифа (Сліпого) у Вінниці

Від 2 до 9 вересня в парафії Покрови Пресвятої Богородиці УГКЦ м. Вінниці, якою опікуються отці Згромадження Воплоченого Слова, триває Тиждень пам’яті Йосифа (Сліпого) з нагоди відзначення 120-ї річниці від його народження. Протягом цього часу в парафіяльному храмі під час Божественної Літургії священики разом із вірними роздумують над «Заповітом» Патріарха, а після Богослужіння спільною молитвою випрошують у Бога прослави слуги Божого Йосифа.
У четвер, 6 вересня, відбудуться нічні чування з роздумуванням над його посланням «Великого бажайте!». А протягом цього тижня в храмі можна оглянути фотоекспозицію, присвячену Патріархові, з однойменною назвою «Великого бажайте!». Фотоекспозицію підготував Постуляційний центр беатифікації і канонізації  святих УГКЦ спільно з Центром військового капеланства УГКЦ. У виставці використано матеріали з архіву Інституту історії Церкви.
 
Повідомили отці Згромадження Воплоченого Слова
Додаток:
За розпорядженням Вінницької обласної державної адміністрації «Про відзначення 120-річчя з дня народження Патріарха Йосифа Сліпого (Йосипа Коберницького-Дичковського)», проводитимуться такі заходи:
  • 6 вересня відбудеться прес-конференція з духовенством УГКЦ області щодо відзначення 120-ї річниці з дня народження Патріарха Йосифа;
  • 12 вересня (14.00) – вечір пам’яті «Князь Церкви, мученик, державник», у рамках якого організувати виставку-портрет: «Патріарх Йосиф (Сліпий) – церковний, культурний громадський діяч», що проводитиметься в Обласній універсальній науковій бібліотеці ім. К. А. Тімірязєва, де особливим учасником буде Архиєпископ Любомир (Гузар);
  • 17 вересня (14.00) – вечір пам’яті, що проводитиметься в рамках заняття музейного клубу «Кліо» обласного краєзнавчого музею до ювілейної дати культурно-освітнього заходу на тему «Особиста доля Патріарха Йосифа (Сліпого) – це історія Церкви та держави»;
  • 18 вересня (14.00) – круглий стіл за участю духовенства УГКЦ, науковців та бібліографів: Обласна універсальна наукова Бібліотека ім. К. А. Тімірязєва. Серед провідних  учасників заходу – професор Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, відомий історик Володимир Сергійчук, який представить свою книгу «Патріарх Йосиф (Сліпий) у документах радянських органів державної безпеки» (2 томи).
  • 19 вересня (18.00) – Проведення святкової урочистої академії за участю семінаристів Тернопільської семінарії УГКЦ, духовенства та мирян, громадськості міста та області: концертний зал «Плеяда» Вінницької обласної філармонії.
Крім того, у вересні на місцевому телебаченні демонструватимуть кінофільми, присвячені 120-й річниці ювілею  Патріарха Йосифа.

środa, 5 września 2012

Побачило світ нове видання творів Патріарха УГКЦ Йосифа (Сліпого)

“Бог, Церква, Україна” - саме таку назву має збірник цитат Патріарха Йосифа, який цими днями видала фундація “Справа Патріарха Йосифа” у Тернополі. Видання підготовлене та упорядковане головою фундації о. Андрієм Романківим з нагоди 120-ї річниці від дня народження кардинала Сліпого.
“До збірника увійшла велика кількість цитат з творчого духовного спадку Патріарха на три головні теми: Бог, Церква, Україна, - каже голова фундації. - Ми пропонуємо їх читачеві у вигляді коротких роздумів на щодень, адже думки Йосифа Сліпого, як і справи, продовжують і сьогодні бути актуальними та зможуть слугувати надійним дороговказом у житті”.
 
Прес-служба Тернопільсько-Зборівської архиєпархії